fbpx
Öppna meny
29 januari, 2016

Är du hållbar lille vän?

Det finns många frågor runt ekologiskt vin. Vad innebär ekologiskt? Vad är naturvin? Vad är skillnaden till biodynamisk vinodling? Vad är till exempel det bästa för miljön; ett tydligt certifierat ekologiskt vin eller ett ocertifierat vin utan något på etiketten som visar på ansvarsfullt arbete? Svaret kan ju tyckas självklart, men världen är ju som bekant sällan svart eller vit.
Det är i princip bara de senaste åren som märkning av viner som ekologiska slagit igenom. Men att odla ekologiskt är ingen nyhet. De allra flesta producenter i den högre skolan har i alla år arbetat med hållbara metoder. Att använda bekämpningsmedel i vingården har alltid setts som en styggelse av de vinbönder som i generationer producerat kvalité. Många känner dock ett starkt motstånd till att betala för en certifiering av sina produkter bara för att det nu blivit trendigt. De odlar ekologiskt ändå, eftersom de anser att det är det bästa sättet att göra vin på. Sätt det i motsats till en producent som av marknadsekonomiska skäl väljer att certifiera en liten del av sina vingårdar. Detta för att kunna visa upp ett ekologiskt odlat vin i portföljen, men samtidigt fortsätter att producera större delen av sina viner med icke ekologiska metoder. Ja då blir det ju lite klurigt vilket vin man skall välja för att stilla samvetet.
Sen finns det en växande skara producenter som ansluter sig till så kallad hållbar vinodling. Till skillnad från en ekologisk certifiering så tar man här hänsyn till helheten i vinproduktionen. Varje del av företaget genomsyras av krav på hållbarhet. Allt från själva druvproduktionen till frakter, energiförsörjning, personalförhållanden, närmiljön, ekologisk mångfald, övrig produktion osv. Men, de behöver nödvändigtvis inte arbeta 100 % ekologiskt. Så vilket är bäst egentligen?
Ekologiskt vin
Tidigare betydde denna märkning att druvorna är ekologiskt odlade, d.v.s. utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Från årgång 2012 finns regler även för själva vinframställningen. De säger att man vid framställning av ett ekologiskt vin inte får använda lika många tillsatser och processhjälpmedel som vid en konventionell vinproduktion. 45 ämnen är tillåtna jämfört med 63. Gränsen för hur mycket svaveldioxid som får tillsättas är också lägre.
Biodynamiskt vin
Mycket finns att säga om biodynamisk vinodling. I grunden arbetar man som de ekologiska producenterna men använder också ett antal naturbaserade preparat samt styr sin odling enligt en astrologisk kalender. Metoderna har sitt ursprung i Rudolf Steiners föreläsningar kring antroposofisk odling.
Av många avfärdas hela förhållningssättet som humbug och trams. Det finns onekligen en hel del kring antroposofernas ståndpunkter som får de flesta att höja på ögonbrynen och utrycka mild skepsis. Men, det är ofrånkomligen på det viset att viner framställda genom biodynamisk odling ofta uppvisar en större personlighet och i många fall håller ytterst hög kvalité. Om man inte vill tillskriva detta fenomen till den antroposofiska läran så skulle man kunna hävda att de som väljer att komplicera sitt vinmakeri så till den milda grad, oftast är hängivna och mycket duktiga vinmakare som inte kompromissar med sin kvalité.
Biodynamiskt vin kan certifieras av Demeter.
Naturvin
Nu går vi ut på minerad mark… Få saker har engagerat och irriterat så många människor som naturvin de senaste åren. Alla har en åsikt, och gärna en stark sådan. Polariseringen mellan naturvinsivrarna och dess antagonister är påtaglig. Vad är då naturvin? Ja det är faktiskt lite luddigt i kanterna. Det finns idag inget regelverk kring naturviner utan det är lite upp till varje vinmakare att definiera sin egen syn på saken. Gemensamt för gruppen är dock att de oftast har mycket små vingårdar med låg avkastning. Att tillsätta t ex socker, (chaptilisering) eller vinsyra accepteras inte. Helst skall man bara använda naturlig jäst. Mikrooxidation är ej önskvärt, och inte heller att avlägsna vatten eller alkohol för att öka på koncentrationen (omvänd osmos). Svavel är en annan het potatis. Tumregel är så lite som möjligt och i så fall endast vid buteljering, helst inget alls.
Det som rör upp känslor hos de mer traditionella sommeliererna är att många viner ur den här kategorin helt enkelt inte är bra. De är känsliga för frakt och lagring och uppenbart felaktiga viner beskrivs ofta som ”intressanta” eller att de har en unik ”stil” av dess förespråkare. Nu är det dock så att det finns en uppsjö mycket kompetenta vinmakare som gör naturvin. Helt makalöst goda viner som om de behandlas korrekt uppvisar stor finess och är ett mycket spännande tillskott i vinvärlden. Sommelier Arvid Rosengren (Vinnare av Sommelier-EM) har på sin blogg skrivit ett mycket initierat debattinlägg kring naturvin som sammanfattar mycket av våra tankar kring ämnet. Läs!
Naturvin eller inte, gott vin är gott vin.
Hållbar vinodling
En term som används mer och mer. Termen Sustainable Wine Growing” är etablerat i framförallt USA, Australien och på Nya Zeeland. Varje land har sina egna certifieringar, men kraven för att få ett certifikat är i stort sett desamma. Man certifierar sig enligt en rad olika kriterier som inte bara behandlar odling av druvor utan allt som rör företaget. Det handlar om återanvändning av vatten, energikällor, transporter och allt annat som har en påverkan på miljön. Behöver inte vara 100% ekologiskt, men många är. Detta är nog det sundaste sättet att bedriva vinodling om man både vill göra högklassiga viner, minsta möjliga miljöpåverkan samt ha en rimlig chans till ekonomisk vinst.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget